{$left_container}

16 mars 2011

iPad – det slutliga genombrottet för IT i skolan?

Otaliga försök har gjorts för att göra undervisningen i svenska skolor mer it-baserad utan någon större framgång. Från regeringshåll gjordes en storsatsning i slutet av 90-talet då läromedlen kom på cd-skivor. Den slog dock inte väl ut. Stora investeringar gjordes i både datorer och programvaror men det slutade med att de flesta bara stod och samlade damm. Vilket också innebär att de flesta läromedelsförlagen brände sig och sedan dess varit ganska skeptiska till nya satsningar på området. Kanske är nu surfplattorna med iPad i spetsen svaret på hur vi ska öka elevernas användande av digitala hjälpmedel i skolan.

Flera faktorer talar för att surfplattorna kan innebära det slutgiltiga genombrottet för e-läromedel i skolan
- Mindre investeringar krävs.
- Billigare programvaror, tidigare e-läromedel har byggt på stora egenutvecklade system som krävt stora investeringar. Applikationerna till surfplattorna är betydligt mindre kostsamma.
- Lättare användning, enklare för lärarna att arbeta med. Tidigare har det funnits ett motstånd även från detta håll då det av många lärare och elever upplevts som krångligt att ta till sig de nya programvarorna.

Ett utmärkt exempel är Tallbackens friskola i Ljusdal där alla elever har fått var sin iPad, http://helahalsingland.se/ljusdal/ljusdalc/1.2432386-teknik-som-lyfter. Framförallt i iPadens hemland har man i allt större utsträckning anammat surfplattorna som ett verktyg i klassrummet, http://www.nytimes.com/2011/01/05/education/05tablets.html.

1 kommentarer:

Blogger Jörgen sa...

Amerikanska förslag satsar på studentlitteratur i iPad, http://www.engadget.com/2011/03/24/inkling-signs-with-major-publishers-to-bring-100-textbooks-to-ip/

24 mars 2011 kl. 10:25  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida