{$left_container}

19 augusti 2010

Datornördens metamorfos från social avart till superminglare



Fram till helt nyligen har en allmän uppfattning varit att barns förkärlek för datorer och on line-aktiviteter riskerar att göra dem till socialt isolerade avarter, helt enkelt till datornördar. Vad vi nu ser är en teknikutveckling som leder i rakt motsatt riktning. Facebook, Twitter och LinkedIn är numer välkända sociala nätverk där människor, unga som gamla, hittar likasinnade och skapar kontakter med själsfränder. Vad som nu sker är att dessa nyfunna vänner börjar träffas även rent fysiskt via GPS-baserade on line-tjänster som Foursquare, Gowalla, Google Latitude och Loopt. Det ryktas även om att Facebook håller på att installera funktioner för att bestämma geografisk positionering. Och vips transformerades den isolerade nörden till en superminglare av rang.


Det är naturligtvis genomslaget av den mobila webben som möjliggjort denna utveckling då nätet numer aldrig är mer än en armlängd bort, det vill säga i din mobiltelefon. Via de GPS-baserade on line-tjänsterna kan du söka efter dina vänner och få reda på hur långt bort de befinner sig (via iPhoneapplikationen Where the flock), söka efter event i olika kategorier och få information om dessa direkt till ditt Facebook-konto (via MeetUp), chatta med människor som befinner sig geografiskt nära dig (via Loopt). När Foursquare initierade The Foursquare Day i april i år spred sig detta viralt och användarna av tjänsten träffades i olika grupperingar och ordnade fester för att fira tillsammans.
På lång sikt kommer sannolikt denna teknikförändring att förändra människors attityder. Genom att vi nu vant oss vid att träffa nya vänner via våra sociala nätverk blir det i en nära framtid också helt naturligt att träffas och dela åsikter i det verkliga livet. Världen kommer inte längre att bestå av främlingar utan av potentiella vänner. Detta stöds också av statistik från Svenska SCB (Statistiska Centralbyrån) som visar att andelen människor över 16 år som umgås med vänner minst en gång per vecka har ökat från 50 % 1982 till 58 % år 2007.

1 kommentarer:

Anonymous Jörgen sa...

Här är en intressant applikation till iPhone, http://messageparty.net/, som kombinerar Facebook, geopositionering och chat! En kombination vi säkert får se mer av.

25 augusti 2010 kl. 12:58  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida