{$left_container}

13 oktober 2011

Generationsöverskridande


De allt aktivare seniorerna har Docere bland annat uppmärksammat i trenden Evigt liv (2011 i Backspegeln). Den senaste tiden har flera signaler dykt upp som tydligt förstärker den trenden. Och visar på att det blir allt vanligare med generationsöverskridande aktiviteter.
- Vi villa rapporterar att hela 39 procent (i Västerbotten), http://www.vk.se/Article.jsp?article=483964,  kan tänka sig generationsboende dvs att bo tillsammans med sina föräldrar/svärföräldrar)
- Reseguiden, http://www.reseguiden.se/xpress/node/134?nd_ukey=08ffa26c93fbfc352245fcd501a2fcec&nd_view=view_pressrelease&nd_nr_of_items=3&nd_id=691881,  pekar i sin senaste trendspaning på att en tilltagande trend är att barn reser med mor- och farföräldrar, ibland kallat barnbarn-semester eller 3G-resande. I USA finns t ex reseföretaget Grantrvl som specialiserat sig på resor för mor- och farföräldrar med barnbarn. Travel Beyond arrangerar vad man kallar ”intergenerational trips”.

Att blanda generationer är ingen nyhet. Det var den vanliga formen av boende i det gamla bondesamhället.  Det vi ser nu är en tillbakagång med delvis likartade drivkrafter. Där samhällets möjlighet att ta hand om barn och/eller åldrande föräldrar försämras ökar behovet av andra lösningar.  En allt äldre befolkning som å ena sidan är allt vitalare vilket gör dem mer aktiva och orkar ta hand om sina barnbarn, men som å andra sidan blir en allt större grupp som samhället har allt svårare att ta hand om. Att då leva sida vid sida mellan generationerna skulle slå två flugor i en smäll. Än har vi inte sett så många svenska exempel på vare sig resor skräddarsydda för generationsresande, (Fritidsresor har släkt- och vännerspecial med grupprabatter) eller hustillverkare som marknadsför hus för generationsboende. Något som vi bedömer kommer att bli vanligare framöver. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida