24 juli 2008

Cougars....eller jakten på yngre män


Vi har talat om dem tidigare. Kvinnorna, de som bryter konventionen av manlig ledning i såväl länder som styrelser och i chefspositioner. De som banar väg för ett jämlikt samhälle mellan systrar och bröder. Men vi har inte talat om Cougars, eller Puma concolor, kvinnor som dejtar yngre män. I efteryran av filmen Sex and The City kommer ett ytterst seriöst knastertort faktainlägg om fenomenet Cougars.

Vi har sett det tusentals gånger. Äldre män gifter sig eller dejtar yngre kvinnor. Bara om ålderskillnaden är lika stor som till de egna barnen lyfter någon på ögonbrynen. Men i omvänt fall, äldre kvinna dejtar yngre man, då nalkades skandal och skvaller. Men detta var 1900-tal. Bevis? I USA fanns det år 1997 registrerat mindre än en halv miljon par där kvinnan var tio år äldre än sin manliga partner. År 2003 fanns det ca 3 miljoner registrerade gifta par där kvinnan var 10 år äldre. En ökning med 600 %. Även Match.com statistik visar detsamma. Mellan år 2002 till 2005 dubblerades antalet sökande kvinnor som önskade kontakt med yngre, frivola män.
Och männen då? De yngre männen? Ja de är uppenbart imponerade av sina äldre skönheters mognad och frihetslust. Under åren 2002 till 2005 ökade intresset med 44% på Match.com där yngre män sökte äldre kvinnor. En Cougar kräver inte familj, barn och volvo, tillade de yngre männen rodnande, och de har en sexuell mognad som deras yngre systrar saknar.....och de har makt och pengar.

Ja, för det var ofta makt och pengarna, och sårad stolthet, som skapade den bittra ex-hustrun vi mött i så många filmkaraktärer. Men allt fler karriärskvinnor i samhället har skapat en attraktionsmagnet i omgivningen och satt en ny trend för fler kvinnor. Så det som var förr helt vigt åt det manliga släktet i medelåldern går numera med raska kliv mot en jämlik ordning.

Och i Sex and The Citys anda leder detta till strålande affärsmöjligheter. En Cougar är ofta välbeställd och karriärsinriktad. Vi kommer se en explosion av dejtingsajter för Cougars. Skönhets- och hälsoindustrin blomstrar med ökande skönhetsoperationer och exklusiva spa. Reseindustrins romantiska weekends till världens alla hörn borde ropa ut sina resor till Cougars. Mat och hälsa, goda drycker och exklusiva skor och väskor, ja det är enbart en bråkdel av konsumtionen på Cougars lista. Ytligt? Ja! Men Cougars är här och de kommer stanna och .....det kommer påverka oss alla.


Diana Uppman

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida