12 november 2008

Ägarlägenheter införs i Sverige



Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att det ska införas regler om så kallade ägarlägenheter från och med den 1 maj 2009. Ägarlägenheter är en ny upplåtelseform vid sidan av nuvarande former för boende i flerbostadshus.

Boendemarknaden torde vara den sista marknaden som inte utsatts för konsumentmakt och fria val i vårt samhälle. Nu har regeringen tagit ett försiktigt kliv in i modern tid. Bakom förslaget på ägarlägenheter finns önskemål om att öka mångfalden och valfriheten i boendet.

Vi svenskar är så vana vid att inte kunna välja boende. Vad menar vi med det? Jo, det finns välmenande regler som kraftigt begränsar individuella val i form reglering i standardkrav och inredning, som i många stycken fördyrar boendekostnader och skapar bostadsbrist. 47 % av landets kommuner uppger att de har bostadsbrist idag, och störst är bristen på små hyreslägenheter. Människor får heller inte välja lägre standard till förmån att få bo i attraktivare lägen eller göra andra prioritering med våra egna pengar. Vi kan heller inte välja om vi vill nyttja gemensamma tvättstugan eller inte, rent ekonomiskt och vi kan inte välja om vi vill avstå att betala för de extra kvadratmetrarna källar- eller vindsförrådet är. Vi får inte heller välja att duscha kortare tid än grannen eller spara på värme och el därmed få lägre boendekostnader. Vi kan inte ens välja att vara miljösmarta i vårt boende, om vi inte köper nyproduktion eller ombyggda lägenheter och väljer vi att spara energi syns det inte i den egna plånboken utan enkom i fastighetsägarens eller bostadsrättsföreningens plånbok.
Avsikten är att ägarlägenheter ska bidra till ökad bostadsproduktion och till ett ökat utbud av lägenheter att hyra. Ägarlägenhetern avser enbart nyproduktion och är ett test i dagsläget. Vi på Docere tror att nästa bransch som står inför stora förändringar är byggbranschen och därmed de framtida bostadsmönstren. Alla ni inom bygg- och boende, rusta er för förändringar.


Diana Uppman

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida