8 januari 2009

Soc-Lib Bang eller.... Den bruna röran



Vi lever i ett stort politisk dilemma. Under ett tiotal år har vi sett hur socialism och liberalism vandrat mot varandra till en alltmer enhetlig socialliberalism. I det närmaste har samtliga partierna närmast slagits om en plats i mittfältet, utan att erkänna det tydligt i en ny ideologisk förklaring. Även de konservativa har vandrat, om än lite långsammare till en början för att sedan springa, mot just mittfältet. Den rödgröna röran, som Carl Bild fyndigt myntade 1994, blev därefter en blandning mellan rött och blått, dvs. en lila röra utan tydlig identitet och skillnad mellan de olika partierna eller partipolitiska blocken. Det vi såg under förra valet i Sverige var hur de båda blocksidorna rusade mot varandra till mittenplatsen, vilket slutade med en identitetslös politik i mitten, en big-bang. Ur den smällen väntar vi nu med spänning på vad som kommer att hända under 2009 och vad som sker inför valet 2010.

Vi kan redan idag se några utvecklingslinjer. Med stor förvåning ser vi till exempel att blockpolitiken kommit tillbaka på vänstersidan. Samtidigt står vi i en kaospunkt och möjlig lågkonjunktur som kan få alla partifärger att blandas samman i en brun röra, Sverigedemokraterna. Just nu har vi två tydliga regeringsalternativ som står mot varandra. Den rådande alliansen har tvingat socialdemokraterna att söka samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet innan valet. Partitaktiken verkar på ytan väga tyngre än principerna för Mona Sahlin, men det kanske bara är en elak tanke. Hon ser troligen helst av allt en s-dominerad mittenregering.
Blockpolitiken är med andra ord på frammarsch. Det kan bädda för en skrämmande instabilitet. Sverigedemokraternas har under en lång tid med tydlig beslutsamhet etablerat sig i svensk politik. Och mycket talar för dem just nu. Vi har en finanskris som skapar oro och möjligen en otrygghet i vardagen för många människor. Vi har upplopp i våra förorter. I Europa ser vi en tilltagande antisemitism och en tilltagande avsky mot muslimska befolkningsgrupper. Tittar vi på de politiska ungdomsförbunden så växer Sverigedemokraterna snabbast. De mer än fördubblade sitt antal under 2008. De får 4% av väljarrösterna vid olika opinionsmätningar. Detta kommer att ställa krav på den nygamla blockpolitiken. Partier som så ofta och så gärna berömmer sig för att tillhöra den politiska mitten måste kunna visa att de insett vad som karakteriserar ett sant mittenparti: att det kan verka och samverka med partier på ömse sidor om blockgränsen.

Går vi utanför Sveriges gränser blir vi kanske än mer förvirrade av den politiska röran. I Europa ser vi samma tendenser som i Sverige, en social-liberalistisk smäll har skett och otydligheten inom politiken är stor för väljarna. Vi ser samtidigt att finanskrisen har drivit fram en ringhörna av Europeiskt samarbete och en ringhörna av protektionism och nationalism. Vi ser hur stater står svagare och mer famlande inför finanskris, energiförsörjningsfrågor och klimatdiskussioner. Vi ser hur exempelvis rysk gas blir en geopolitisk känslig fråga i Europa. Vi har sett den globala, kriminella ekonomins utvidgning, via smuggelflöden av prostitution med kvinnor och barn, narkotika, alkohol, vapen, radioaktivt material, mänskliga organ, illegala immigranter, piratkopierade produkter, valuta etc. Orsaken kan vara att nationalstater försvagas och en social fragmentering och polarisering skapas av globaliseringen. De globala brottsnätverken blir alltmer sammanbundna med varandra och återfinns högt upp inom politik och militär.

Åker vi till Kina kan vi bli än mer förvirrade av de gamla ideologiernas nya galaxer. Här blandas den tidigare stjärnklara kommunismen med ondskans svarta hål, extrem kapitalism. Än mer komplicerat blir det när den finansiella krisen skapar röster om kapitalismens och liberalismens död. Vad vi sett är att introduktionen till år 2009 började med en stor politisk big-bang, den vi på Docere har valt att döpa till Soc-Lib-Bang. Vi kommer följa dess utveckling, för den kommer att ha betydelse för både vår vardag och våra företag.


DIANA UPPMAN

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida