{$left_container}

1 februari 2010

Apple tablet eller vad är en bok?


Det var det många som trodde att läsplattan skulle bli årets julklapp- 09. Så blev inte fallet. Istället blev den 27 januari det datum då Apple lanserade sin läs- och surfplatta Apple Tablet. Enligt Huffington Post skall Steve Jobs ha sagt att läsplattan är det viktigaste han någonsin gjort. Varför är det sådant spektakel kring Appels lansering? Som så har i efterhand visserligen visade sig bli lite av en besvikelse.
Det finns flera orsaker till att Apples produkter väcker stor uppmärksamhet. För det första så har det lyckats ta fram intressanta och innovativa produkter. De är allmänt kända för att ha en användarvänlig mjukvara och en uppskattad design. Men viktigast av allt är att iPhone och iPod användare i högre utsträckning än andra varit villiga att betala för att fylla sina prylar med olika tillbehör och applikationer. De stora tidningarna hoppas att detta skall bli deras räddning. Att konsumenterna äntligen skall ta ett steg från gratistrenden och återigen börja betala för sitt innehåll. Förlagen och tidningshusen har gjort sin omvärldsanalys och redan i slutet av 2009 presenterade flera av dem produkter, som skulle lanseras i en läsplatta. Enligt New York Times har flera tidningar, bland annat Times, redan färdiga versioner för hur deras upplagor skall se ut i den nya Apple tablet.
E-böcker har slagit stort i USA där den står för 5 procent av bokhandeln och försäljningen skall vara ännu större i Japan. Visst är vi svenskar teknikvänliga men det krävs dock en bättre läsupplevelse, billigare pris, ökad tillgänglighet men framförallt så är det inte färdig diskuterat kring illegal nedladdning och upphovsrätter. För att priset skall bli billigare krävs ett politisk ingrepp, momsen idag ligger på 25 procent jämfört med 6 procent på pappersböcker. Troligen kommer det ta omkring 3-5 år innan vi kommer se någon invand e-boksläsartrend i Sverige.
Det Apple Tablet gör med sin nya platta är att de ger en ny försäljningsplattform för tidningar och bokhandeln vid sidan av Amazon och Bokus, nu kan man även köpa iBooks. Men än viktigare är att detta på långsikt kan förändra vad vi ser som en bok och vad som är litteratur. Är det fortfarande en bok eller en tidning om det är rörliga bilder och ljud?

(Bilden kommer från The Economist under rubriken "The book of Jobs")
ANNA KORSVIK

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida