{$left_container}

27 november 2009

2010 - ett år av visioner och manifest



Det går raljerande och förenklat att uttrycka att ett lands innovations- och utvecklingstakt är lika med höjden av dess byggnader. Denna förenklade bild kan få oss att darra till. Alla höga, visionära byggnader byggs just nu i öst och i arabvärlden och inte i det vi kallar Västerlandet. Men vi börjar se visioner även här. Under 2010 och framåt kommer vi se politiker och kommuner måla upp storslagna visioner för den framtida staden. Det kommer vara den uppkopplade och ekologiskt hållbara staden som står i fokus. Inom kort kommer vi säkerligen se en hel del spektakulära byggnadsförslag även i Sverige. Visioner är ett välkommet samhällsinslag. Det var länge sedan vi hade visioner i Sverige.



Finns det då visioner i Västevärlden? Såklart. Till exempel har vi Grand Pari(s) i Paris. Projektet initierades av regeringen och Nicolas Sarkozy för att göra den franska huvudstaden till en konkurrenskraftig världsstad som skapar välstånd och arbete. Planen är att det ska bli verklighet år 2030. Tio internationella arkitektbyråer och stadsplanerare – som av det franska ministeriet för kultur och kommunikation fick i uppdrag att arbeta med detta breda ämne – har presenterat sina moderniseringsidéer för Ekonomiska och sociala rådet. Här ingår ett antal ledande personer inom arkitektur, såsom Jean Nouvel och Christian de Portzamparc. Alla projekt är inriktade på tre huvudteman: att få till stånd en hållbar utveckling efter Kyoto, att omorganisera transportnätet och att bryta ytterförorternas isolering. Samtliga förslag presenterades i en omfattande utställning på Paris arkitekturmuseum, La Cité de l’architecture.


Ytterligare en spännande projekt är San Franscisco 2108. San Franscisko har blivit ett Ecotopia, skapat av IwamotoScott Architechts (vilka också tävlade om den omdiskuterade utbyggnaden av Stockholms Bibliotek, ritat av Asplund). Ecotopia har svindlande ekologiska lösningar i spektakulära lösningar. Här finns "fogcasters" som destillerar färskt vatten ur den impopulära dimma. Se mer information under http://www.iwamotoscott.com/.

Men vi kommer inte bara se storslagna visioner. 2010 är manifestens år. Varenda politiska falang, några kulturella innovatörer och en eller annan intresseorganisation kommer skriva sina egna manifest. Redan nu har vi sett en försiktig start i det litterära manifestet. Där vänder sig en rad författare emot det de som ett "förytligande" av litteraturen och sätter upp tydliga punkter för hur "bra" littertatur ska vara. Några manifest vi tror kommer att komma under 2010 är nätsamhällets manifest, arkitektoniska manifest, filmkonstens manifest och kanske något socialt medias manifest. Och gör inte som i historien, förkasta dessa som små uppstickare. Historien har visat att flera av dem i grunden har förändrat samhället.

DIANA UPPMAN

Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida