{$left_container}

18 mars 2009

Min fina värld med robotar.......

Robotar har en tendens att dyka upp med jämna mellanrum. De svarar ofta på människans inre önskan om att få service och hjälp från robotar vi kan kontrollera och styra över. Nu, med en åldrande population i större delen av världen, är de tillbaka. Och de länder som influerar är Japan och USA. Redan idag finns robotreceptionister, sjukvårdsrobotar och städrobotar som är i bruk i Japan. Det har även utvecklats robotar som är sällskapsdjur för äldre som testas i Japan. Men det stannar inte där. Du kan även få olika underhållningsrobotar och kändisar, brandrobotar (se bild) klonade kopior av dig själv……. Men vilka robotar kan vara intressanta för framtiden?

Sjukvårdande robotar

Universitetet i Massachusetts har utvecklat sjukvårdande robotar. De kan använda apparatur för blodtryck och pulsmätning, ringa ambulans, genom video ge direktkontakt med doktor. Den påminner också om medicin och kan utföra enklare hemsysslor. Namnet är uBot och har precis lanserats på marknaden för några tusen dollar.
Reflektion: Vi blir alltmer fokuserade på smarta hem funktioner som medför att en åldrande befolkning kan bo hemma längre. Det är ofta enkla stöd som värmesensorer, rörelsesensorer, larmfunktioner och automatisk avslagning av el mm. Med en Robot kan vi öka säkerheten i hemmen då dessa kan larma vid fall liksom att patienter enkelt kan ha direktkontakt med läkare. Även registrering av blodtryck, påminnelse för medicinering mm kan hjälpa en lindrig minnes dysfunktion hos en patient och ge denna en normal vardag .

Psykologen som robot

Jaap Hollander och Jeffrey Wijnberg från Holland har utvecklat roboten MindMentor, den första fullservicepsykologen online. De första testen av RobboCoach har fått ett stort genomslag och hela 47 procent i försöksgruppen upplevde att de kom närmare problemlösning av sina problem redan efter en timmes konsultation. Roboten ställer en rad frågor utifrån livsstil och beteenden och ringar successivt in problemet och föreslår olika vägar till att lösa det eller arbetar vidare med problemen.

Barnvaktande robot
Företaget Tmsuk har utvecklat den 1,4 meter höga gula barnvaktsroboten. Den har en projektor och kamera inbyggd i sin kropp. Projektorna kan ge meddelande samt visa film. Den kan lära sig barnens namn och tilltala dem direkt utifrån olika förinställda funktioner. Den anpassar språket efter åldern. Roboten registrerar också barnens aktiviteter som medför att föräldrarna vet vad barnen gör. Roboten både vakar och underhåller barnen



DIANA UPPMAN

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida