9 januari 2009

Andlös står jag inför den gröna arkitekturen

Det är skrämmande att se hur finanskrisen bokstavligen ”sopade bort” konsumenternas vilja att leva miljövänligt och större samfunds bidrag till att satsa på hållbara material för vår miljö. Jag tror dock vi kommer att hitta tillbaka till det som i grund och botten är viktigt för oss alla, en hållbar miljö. Och hållbara miljö behöver inte innebära att vi blir tråkiga, lågteknologiska, sopsorterande icke-konsumenter. Det bevisar ett flertal innovativa byggnader och uppfinningar som blev färdigställda under 2008. Andlös står jag framför dem och ser en underbar värld.

Först ut är Greenpix Zero Energy Media Wall i Beijing, Kina. Väl synlig från de flesta huvudleder i Beijing lyser en spektakulär ljusfasad upp staden. Och den drivs av en egentillverkad energi. Genom att samla in solljuset dagtid via solceller lyses fasaden upp i makalösa ljusshower om nätterna. Här har delar ur olympiska spelen visats samt en rad videokonstinstallationer och videospel. Bakom fasaden döljer sig ett stort center för konst och media. Arkitekturen är ritad av New York baserade Simone Giostra & Partners. Arkitekten Simone Giostra inspirerades av den ständiga förändringen i en marinmålning och önskade efterlikna fenomenet i storskaligt fasadformat. Projektet är unikt i världen och vi hoppas på innovativa efterföljare av tekniken. Ser mer information på http://www.greenpix.org/.



Vidare i Asien hittar vi Nanyang Technological University i Singapore. Skolan för Konst, Design och Media sveper in organiskt i det omgivande landskapet. Det gröna grästaket leds i långa band och förvirrar betraktaren var byggnaden börjar och slutar. Glasfasaderna reducerar värmestrålning från sol samtidigt som de ger maximal dagsljus in i ateljéerna. Taket isolerar byggnaderna, sänker omgivande luft och samlar vatten för omkringliggande landskap. Här samspelar form, funktion och landskap i en inspirerande balans.


Till sist något oväntat och så....självklart. En svängdörr som genererar energi. Det nederländska kafeet Natuurcafe La Port installerade nyligen denna svängdörr med en energigenerator. Varje gång någon går in i kafeet ger de energi tillbaka till kafeet. Dörren förväntas ge 4600 kwh per år. Inte jättemycket, men ett stort framsteg i utvecklingen. Tack RAU.
DIANA UPPMAN

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida