26 januari 2009

Kinas bumerang





Många har ställt sig frågan om de snabbt växande BRIC länderna skulle kunna lindra den allt mer försämrade världsekonomin. Men tyvärr ser det inte ut att bli räddningen. De ryska problemen hopar sig alltmer. De internationella relationerna har Ryssland svårt att hantera och gaskonflikter förbättrar inte läget.
Indien ser ut att få allt svårare att bibehålla sin tillväxt. Industriproduktionen håller på att tappa sitt momentum. Den indiska börsen har nästan kollapsat och tappat över 60 procent av sitt värde under året. Landet har och också problemen med sin relation till Pakistan vilken tar allt mer fokus från regeringen.
Brasilien är det BRIC land som just nu ser ut att fungera relativt starkt tack vare sina rika råvarutillgångar. Men varningen vi här vill utfärda handlar om Kina. Detta i skenet av den trend vi tidigare sett, nämligen protektionismen som håller på att sprida sig runt världen i spåren av den globala konjunkturnedgången. Några exempel på protektionism:
Cheferna för de tre största biltillverkarna sitter i senaten som skolpojkar och svarar på frågor som ”hur skall ni säkerställa att arbetstillfällena kommer USA till del”. Det är en tydlig singal om protektionism. Att Barack Obama vann amerikanska presidentvalet tolkas också av många som ytterligare en risk för ökad protektionism.
I Sverige har vi vårt eget exempel på den spirande protektionismen. Statsminister Fredrik Reinfeldt talade strax före jul om för folket att det bör konsumera och att det bör konsumeras svenskt: ”Om ni öppnar julklappen och det står ’Made in China’ – då har ni inte gjort mycket för att säkra jobben i Sverige”, sa Statsministern.
Tillbaka till Kina. Att vi har en generell efterfrågeminskning i de flesta ekonomier idag är påtagligt. Vi ser stora producerande företag som går omkull eller skär ner sina produktionsvolymer. Många av dessa har sin produktion i just Kina. Det kommer självklart att påverka kinas så viktiga export, vilket det redan har. I det sk Pärlflodsdeltat i Guangdongprovinsen har redan några tusen fabriker stängt.
Men det finns medicin. Här följer två färska uttalanden:
"Regeringsåtgärder för att öka den inhemska konsumtionen kommer delvisatt motverka den negativa effekten av inbromsningen för exporten",sade nyligen Fan Jianping, chefsekonom på vid den statliga tankesmedjan StateInformation Centres.
”Kina behöver tänka ut mer åtgärder för att stödja konsumtionen bland landets 1,3 miljarder människor, för att motverka den negativa effekt som den fallande exporten har på tillväxten. Det sade Kinas centralbankschef, Zhou Xiaochuan, på annandagen, skriver Bloomberg News.
Låt oss vara en aning skeptiska till att inhemsk konsumtion kommer att uppväga världens minskade efterfrågan. Som exempel på den dramatiska exportnedgången kan vi nämna att Taiwan har haft det största exportfallet i landets historia. De är inte ensamma. Detsamma kommer att drabba Kina.
Så håll utkik efter krisrapporter om den Kinesiska ekonomin. De kommer ytterligare att spä på den redan allvarliga situationen i den försämrade världsekonomin. Timing är alltid svårt i vår bransch där vi försöker förutsäga händelser. Men ett stalltips är att rapporterna kommer dugga tätare runt halvårsskiftet 2009. Och om ditt företag har satsat på att etablera sig i Kina så bör ni ha en strategi för hur ni skall hantera situationen som kan komma att uppstå. Kineserna som fått vittring på ett bättre liv kommer ha svårt att handskas med ett sämre läge och speciellt om det blir mycket sämre. Det finns en risk att den fantastiska tillväxt man haft kommer att slå tillbaka som en bumerang.

Bobo af Ekenstam

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida