{$left_container}

28 april 2011

Äldre – en allt viktigare målgrupp


Visst drömmer de flesta av oss om evigt liv. Tänk vad spännande det vore att få uppleva allt som framtiden har att erbjuda. Tyvärr (eller som tur är) så är det inte möjligt. Däremot så ser vi att gruppen sk äldre blir allt friskare, aktivare och lever längre. Pensionärer är inte längre de stillsamma familjbarnvakter som vi tidigare upplevde. Istället har de kalendern fullbokad med aktiviteter och föreningsträffar. Barnbarnen håller kontakten med farmor eller mormor via Facebook och andra sociala medier för varken datorn eller sociala medier är något som räds pensionärer av idag. Föreningen Aktiva seniorer, SeniorNet och Biblioteken ser en kraftig tillströmning till sina internet- och sociala medie-kurser. Undersökningen visar också att andelen över 45 år som besöker sociala nätverk har dubblerats sedan 2009 och att de nytillkomna internetanvändarna domineras av 90-talister och 40-talister.

Förutom att vara fysiskt aktivare än tidigare generationer har även dagens äldre i många fall bättre ekonomi och starkare köpkraft. Tidigast ute att utnyttja detta har t ex resebranschen varit där man under flera år erbjudit speciella resor riktade till äldre och då ofta med fokus på en aktiv semester. I USA är även boende och speciella bostadsområden för äldre populära sedan flera år tillbaka. Dessa områden liknar inte alls de traditionella pensionärsbostäderna utan har ofta en lyxig inriktning och fokus på ett aktivt liv och inte sällan så samarbetar man med olika kliniker för skönhetsbehandlingar och hormonbehandlingar för att de boende både ska se och känna sig unga. Dock finns här fortfarande mycket obruten mark där flera andra branscher skulle behöva fundera på hur man attraherar de äldre, som motsägelsefullt inte vill känna sig äldre.

Även i arbetslivet kan vi se tecken på att de äldres erfarenhet och kunskap värdesätts mera. Och kanske med all rätt. En nyligen publicerad tysk undersökning visar nämligen att äldre medarbetare presterar bättre på jobbet än sina yngre kollegor. Teamkänsla och förmågan att hantera oförutsedda problem är två av de saker som gör äldre mer effektiva. Undersökningen visar också att äldre anställda är duktigare på att arbeta tillsammans i team, och har även en bättre förmåga att hantera oförutsedda problem. Så kanske är det dags att börja omvärdera de äldres värde på arbetsplatsen. I kombination med den förutspådda bristen på arbetskraft om 5-10 år så är det troligt att vi kommer att få se medelåldern på många svenska företag stiga.

Om du är nyfiken på trenden Evigt liv och det som händer på olika områden vad gäller produkter till äldre samt inte minst inom hälsområdet så är du välkommen som gäst på vår nästa föreläsning inom ramen för nätverket Futurum den 31 maj. Skicka ett mejl till jorgen.ramnelov@docere.se för anmälan.

26 april 2011

Allt svårare segmentera kunderna


I Doceres trendanalys för 2011 identifierade vi i Generationssmältan att det blir allt svårare att bestämma målgrupp efter de traditionella variablerna ålder, kön, inkomst etc. Speciellt gäller det de äldre som inte alls passar in på den traditionella bilden av hur vi tror att de uppför sig och vilka behov de har. Bilden av lugna seniorboende med bridgekvällar och gamla svart/vita filmer börjar helt spela ut sin roll. Istället ser vi hur äldre, i takt med att de blir friskare, efterfrågar en aktivare fritid. Lika svårt är det se vad som är typiskt för andra grupper. Det är därför intressant att ta de del av det arbete som Svensk Handel gjort där man istället har identifierat olika livsfaser. Svensk Handel har döpt de olika faserna i kundens liv efter kända låtar, med svenska underrubriker. De faser man identifierat är:
Fas 1: Start me up — Barndomen allt kortare.
Fas 2: It's my party — Nu är det jag som gäller.
Fas 3: We are family — Tid en bristvara för barnfamiljen.
Fas 4: My way — Vi unnar oss av livets goda.
Fas 5: Forever young — Smartare, skrynkligare, roligare.
Är därmed de klassiska segmenteringsmodellerna ute? Nej, inte riktigt. De kommer även framöver att vara användbara, främst på grund av att de bygger på enkla och tillgängliga data. Att däremot segmentera efter intressen och livsfaser är mera vanskligt. Inte minst eftersom det gränsar till åsiktsregistrering. Minns proteststormen när Ica lanserade riktade erbjudanden baserat på vad kunden tidigare handlat. Dock är vi övertygade om att den här typen av livsstilssegmentering kommer att bli allt vanligare inte minst på grund av att de med hjälp av t ex sociala medier blir allt enklare att skaffa denna typ (och få kunderna att dela med sig av) av information.