23 februari 2007

India rising

Indiens ekonomiska utveckling har hamnat i skuggan av Det Kinesiska Undret. Men förmodligen är det ett tecken i tiden att alltid lika alterta BBC Worldservice uppmärksammat landet med en temavecka kallad "India Rising".

Ekonomiskt går det riktigt bra för Indien, med en BNP-tillväxt runt 8% per år de senaste åren. I år väntas siffran hamna på 9,2 %. Tillväxten skulle varit ännu högre om inte jordbruksektorn - som fortfarande svarar för en femtedel av landets BNP - bara förväntas växa med 2,7 %.

Globalt börjar Indien sätta avtryck också på fler områden än billiga callcenters och IT-outsorcing. Den indiska filmindustrin med centrum i Bollywood producerar runt 900 långfilmer per år - betydligt fler än som spelas in i USA. Så det var väl högst passande att den indiska Bollywoodstjärnan Shilpa Shetty - under visst tumult - vann årets engelska Celebrity Big Brother.

I den lite tyngre sektorn har den industrimannen Lakshmi Nivas Mittal skapat världens största stålföretag Arcelor Mittal. Och för en vecka sedan köpte Indiska aluminium producenten Hindalco Industries sin nordamerikanske konkurrent Novelis. Novelis är världens största tillverkare av valsad aluminium med kunder som Coca-Cola och Rexam. Två veckor tidigare köpte indiska Tata Steel holländska Chorus Steel och kommer nu att bli världens femte största ståltillverkare. 2004 köpte Tata Group koreanska lastbilstillverkaren Daewoo Commercial Vehicle och år 2000 köpte man engelska Tetley Tea. Idag finns knappast något område av det indiska samhället där inte Tata Group med sina 250.000 anställda har ett finger med i spelet.

Även IT och callcenter-branschen börjar söka sig utanför Indien. Indiska call centerföretag har redan börjat outsourcat jobb till Ghana, eftersom lönerna börjar bli för höga i Indien. Tata Consultant Services - rätt gissat, ännu en del av Tata Group - har bla köpt ett IT-center i England med 1000 anställda, håller på att etablera sig i Östeuropa och har startat utvecklingscenter i Kina.

Därmed inte sagt att Indien skulle ha en enkel resa framför sig. Långt ifrån! Det har många gånger sagts att Indien är ett land som alltid kommer att ha framtiden framför sig - långt framför sig. Indien har skapat förväntningar som kommit på skam förr. Och listan på problem kan göras lång: Byråkrati, korruption, regleringar, usel infrastruktur, kastväsendet, snabbt ökande miljöproblem, konflikten med Pakistan, fattigdom, sociala problem etc, etc. Faktum är att 300 miljoner Indier fortfarande måste leva på mindre än en amerikansk dollar om året, att jämföra med "bara" 85 miljoner kineser.

Men frågan är ändå om det ändå inte är allvar den här gången. Den indiska tillväxt vi ser idag är frukten av mer än ett årtiondes politiska och ekonomiska reformer - reformer som redan har hunnit överleva ett regimskifte. Det faktum att Indien producerar 100.000 engelsktalande ingenjörer per år talar också för landet.

Optimismen delas både av CIA och av investmentbanken Goldman Sachs, som nyligen skrev upp sin, redan innan optimistiska, prognos för Indien. Man tror nu att produktivitetsökningarna i den indiska ekonomin kommer göra landet till världens femte största ekonomi inom ett decennium, efter att i snabb takt ha passerat Italien, Frankrike och Storbritannien. År 2050 tror man att Kina är världens största ekonomi, medan Indien och USA slåss om andraplatsen. Sedan är det ett stort steg till trean Japan, fyran Ryssland och femman Brasilien.

Självfallet ska alla ekonomiska prognoser tas med åtskilliga nypor salt. Men nog är det en intressant tanke att många av dem som lever idag kommer att få uppleva en helt ny ekonomisk världsordning!

Kanske det är lika bra att börja avsätta mark för ett Elephant-gate vid sidan om kinesiska Dragongate i Älvkarleby...

Leif Jansson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida