{$left_container}

8 maj 2007

Lillebror ser allt i the Global Village...

I boken 1984 (publicerad redan 1948) myntade George Orwell uttrycket Big Brother om en stat som övervakar sina undersåtar i minsta detalj. I viss mån har han fått rätt men vid sidan om detta håller vi på att få ett fenomen vi skulle kunna kalla Little Brother. En globalt uppkopplad voyeuristisk värld där vi alla håller koll på varandra - och på staten.


Det senaste exemplet är det franska presidentvalet. Redan samma natt som det stod klart att Nicolas Sarkozy valts till ny fransk president roade man sig med att bränna bilar i Paris förorter. Och redan morgonen efter låg amatörbilder ute på olika fotoforum som dpreview.com och flickr . Intron på flickr "This evening, Nicolas Sarkozy, former right minister of interior security became the new French President...here is the feast to celebrate his new job",avslöjar att det defintivt inte handlar om någon traditionell objektiv fotojournalistik.

Det spelar ingen roll om det är snöstorm i Denver Colorado, torka i Australien, kravaller i Paris, tortyr i egyptiska fängelser eller avrättningen av Saddam Hussein, idag finns det nästan alltid någon där med en mobilkamera, digitalkamera eller videokamera. Och på bara några timmar blir ocensurerade bilder tillgängliga för tittare i hela världen via communities, bloggar och videositer. Marshall McLuhans tankar om en rastlös Global Village (i boken The Gutenberg Galaxy från 1962) tycks till slut ha förverkligats fullt ut.

Ytligt sett påminner fenomenet om de mobilbilder kvällstidningarna vill att vi ska skicka in från olycksplatser. Men den fotografiska kvaliteten är högre, på fotoforumen är fotograferna inte sällan prosumenter, med avancerad utrustning, som både vill ha beröm och kritik. En annan viktig skillnad är engagemanget, man vill säga något med bilderna. Och inte sällan är man själv en del av skeendet - bilderna blir då både ett sätt att dokumentera och förstärka en proteströrelse eller annan trend. Det sjukaste exemplet just nu är väl "happy slapping"-fenomenet, där man slår till någon och sedan lägger ut bilderna/filmen på nätet.

I vilket fall som helst är den traditionella pressfotografen definitivt en utrotningshotad yrkesgrupp. Och frågan är också vilken roll traditionella media ska ta när kombinationen av ny teknik och gräsrotsengagemang utmanar mycket av det man tjänar pengar på idag.

Leif Jansson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida