{$left_container}

21 januari 2008

"Suveräna" och förmögna fonder invaderar oss!

Den 4 december började Docere en seminarieserie på temat "2008 i backspegeln". Ett av huvudbudskapen var: Lägg begreppet "Sovereign Wealth Funds" på minnet, det är något vi kommer att få höra mycket om under 2008!

Ibland besannas förutsägelser ovanligt snabbt. Omslaget på senaste numret av the Economist pryds nämligen av huvudrubriken "Invasion of the sovereign-wealth funds" och en helsidesbild där arméhelikoptrar fullastade med guldtackor från Kina, Singapore, Kuwait och andra oljeländer hotfullt närmar sig på jakt efter lämpliga västerländska företag att köpa upp.

Bakgrunden är i korthet att höga råvarupriser, skyhöga oljepriser och outsourcing gör att många så kallade utvecklingsländer nu står med stora finansiella överskott. Kina har 1,2 biljarder dollar i valutareserver, en reserv som växer med en miljard dollar varje dag.

Överskotten har man tidigare placerat i amerikanska statspapper, något som inte längre ter sig lika attraktivt med tanke på dollarras och amerikanska bolånekrisen. Därför har man istället börjat skapa "Sovereign Wealth Funds" och börjat placera aktivt i västerländska företag, inte minst i banker och finansiella institutioner som fått ekonomiska problem efter den amerikanska bolånekrisen. Senaste exemplet är problemtyngda investmentbankerna Citicorp och Merrill Lynch, som tillsammans fick ett kapitaltillskott på 21 miljarder dollar från fonder i Singapore, Kuwait och Sydkorea.

Tillsammans anses SWF:s förvalta runt 2500 miljarder dollar De sju största fonderna som alla förvaltar mer än en miljard dollar var finns i Norge, Kina, Ryssland, Singapore och mellanöstern. Morgan Stanley räknar med att fondernas samlade kapital kommer att öka till 5000 miljarder 2010 och 12000 miljarder 2015. Då har också deras andel av de totala globala finansiella tillgångarna ökat från 2,5% till 9%.

För dagens världsekonomiska system är SWF:s både en tillgång och en utmaning. När finanskrisen rasar och kvartalskapitalisterna går under jorden, innebär det ett välkommet tillskott av riskvilligt kapital med långsiktigt tidshorisont. Å andra sidan finns det många frågor om fondernas transparens, deras professionalism och den ekonomiska maktförskjutning vi nu ser från det gamla västerlandet till snabbväxande ekonomier i mellanöstern och Asien.

Under alla omständigheter lär "Sovereign Wealth Funds" bli något vi kommer att få höra mycket mer av under 2008.

Leif Jansson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida