11 februari 2008

Fusioner med kulturella förhinder

Professor Henrik Holt Larsen vid Copenhagen Business School har skrivit en forskningsrapport om hur ledarstilen skiljer sig i de olika nordiska länderna - och hur det i sin tur skapar problem för strategiska partnerskap och fusioner över gränserna.

Holt Larsens tes är att även om fusioner och samarbetet kan se väldigt bra ut på pappret, så stöter de ändå ofta på stora problem i genomförandet. Skälet är, menar han, att skillnaderna i kultur och ledarskap kastar grus i maskineriet.

Kulturskillnaderna kan vara nog så stora mellan företag i samma land. Men riktigt besvärligt kan det bli när man ska slå samman företag från olika nordiska länder. Skillnaderna i företagskultur och framförallt i ledarstil mellan länderna är nämligen mycket större än man kanske först tror. Ett aktuellt exempel är försöket att skapa ett gemensamt Coop Norden. Ett försök som slutade med att dagligvarukedjorna som ingått i Coop Norden återgick till konsumentkooperationen i respektive land.

Professor Henrik Holt Larsens rekommendation är att ta de kulturella faktorerna på lika stort allvar som de formella synergieffekterna. Och med glimten i ögat tillägger han att om man absolut vill försöka sig att bygga nordiska partnerskap, är det bäst att välja en svensk som VD. Då är sannolikheten störst att man får en VD som verkligen involverar medarbetarna i förändringsarbetet - en kritisk framgångsfaktor vid fusioner. Som produktionschef kan en finne vara lämplig och varför inte en norrman som ekonomichef (nåja, en ekonomisk kultur är nog inte det enda som gjort Norge till ett rikt land, var det inte något med olja också?).

Och danskens plats i företagsledningen? Den är given enligt Henrik Holt Larsen: Försäljnings eller marknadschef. Danmark är ju en gammal handelsnation som fått klara sig utan egna råvarutillgångar. De är inte för inte som danskar kallats nordens italienare, tillägger han.

Det är nog något alla vi som försökt göra affärer med danska företag har haft på känn. Men det känns ju alltid bra att få sina fördomar bekräftade av en dansk professor.

Leif Jansson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida