{$left_container}

5 februari 2008

Tid för charmiga och målmedvetna råttor

Med det kinesiska nyåret går vi in i "Råttans år", enligt den kinesiska astrologin. Och nog verkar det som kinesiska företag försöker leva upp till de egenskaper som anses känneteckna en person född i Råttans år. Som den kinesiska Zodiakens första tecken är råttor ledare, pionjärer och erövrare. De är charmiga och attraherar lätt det motsatta könet (västerländska företag om man ska tro Kipling som en gång skrev att "Öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två") "Råttor" anses också ha höga ambitioner, jobbar högt för att uppnå sina mål och lyckas ofta uppnå dem.


Ett företag som uppenbarligen charmats rejält av en potentiell kinesisk friare är australiskt engelska Rio Tinto Group. Rio Tinto, ett av världens största gruvkonglomerat, är utsatt för ett fientligt uppköpsförsök från världens största gruvkonglomerat BHP Billiton. Rio Tintos bästa hopp har varit att hitta en "vit riddare" som kan matcha BHP Billitons bud.

Fem minuter i tolv kom den vita riddaren inridande från en riktning som hade varit otänkbar för bara tio år sedan - österifrån. I Kina är man bekymrade om att ett samgående mellan gruvkonglomeraten skulle driva upp priserna på järnmalm och andra råvaror ännu mer - och därmed hota den ståltörstande kinesiska ekonomin.

Den första februari meddelade därför Aluminum Corp. of China (Chinalco) tillsammans med det amerikanska Alcoa företaget att de köpt en 12-procentig andel av Rio Tinto. Det kinesiska bolaget står för 12,8 av de 14 miljarder dollar köpet kostar, Alcoa för de resterande 1,2 miljarderna.

Striden är långt ifrån avgjord, BHP Bilition har på sig till onsdag att komma med ett nytt bud, och frågan är om Chinalco verkligen har ekonomiska muskler att matcha dem fullt ut. Visserligen är
Chinalco är ett av Kinas största gruvbolag med investeringar i Australien, Kanada, Peru, Fiji, Guinea och Myanmar. Men BHP Billitions bud - som redan i november låg på 127 miljarder dollar - är ändå svårt att matcha för ett företag som "bara" lär omsätta 18,3 miljarder dollar och göra en vinst på knappa 3 miljarder dollar. Enligt den kinesiska astrologin lär ju dessutom råttor vara sparsamma djur.

Icke desto har den kinesiska ekonomin nu vuxit sig så stark att man kan kasta grus i maskineriet också för världens största gruvföretags planer. Hur många trodde det för bara tio år sedan?

Leif Jansson


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida