{$left_container}

16 februari 2009

Golfbanor räddar miljön och sänker matpriserna….




I sökandet efter sätt att rädda miljön men samtidigt kunna behålla vår livsstil har blickarna vänts mot utvecklingen av förnyelsebara energiresurser. Bioetanol framställs bland annat av grödor som majs och sockerrör, problemet är att detta också är födoämnen. En ökad användning av dessa grödor för framställningen av biobränsle kan riskera att minska matproduktionen och samtidigt driva upp matpriserna. Denna problematik är så allvalig att FN organisationen FAO varnat för att satsningarna på biobränsle kan orsaka svält. Orsaken är att jordbruksmark som annars skulle använts för produktion av livsmedel istället används för produktion av biobränsle, något som driver upp matpriserna.
I Japan pågår just nu en del intressanta projekt som kan lösa denna problematik. Det Japanska jordbruks-, skogs- och fiskeministeriet har tagit tag i problemet genom att utveckla produktionen av japanskt biobränsle. Forskning pågår kring hur biobränsle skall kunna framställas från grödor som inte är födoämnen exempelvis ris- och vetehalm samt från trämaterial. Målet är att dessa alternativ skall kunna användas för att framställa 6 millioner kiloliter av biobränsle i Japan år 2030.
Ytterligare ett intressant projekt är försök att framställa biobränsle från samma gräs som används på golfbanor. Forskare vi Gifu Universitetet har utvecklat en teknik för att påskynda nedbrytningen av cellulosa genom ett kombinera två olika typer av enzymer, vilket gör att biobränsle kan framställas även från gräs. Golfbanor har länge setts som lite av en miljöbov pågrund av de stora vattenmängder som krävs för att underhålla banan. Med denna nya teknik som tar tillvara på det avklippta gräset från golfbanorna så kan en 18 håls golfbana generera bränsle till två bilar under ett helt år.


Anna Korsvik

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida