{$left_container}

4 februari 2009

Hälsa för männen




I vår trendspaning för 2009 ser vi att hälsa kommer stå i fokus, speciellt den breda folkhälsan. Vi ser också att drivkraften till hälsa är huvudsakligen fåfänga. I denna blogg hälsar vi männen välkomna.

Män är mer överviktiga än kvinnorna. Trots det är det kvinnorna som bantar mest, är mest insatta i hälsofrågor och konsumerar flest produkter kring hälsa. Men även männen börjar bry sig. Det är inte längre omanligt att vara intresserad av hälsa och viktminskning. Och det börjar synas på produktutvecklingen. För att vara fördomsfull…..vi kommer se mer high-tech och bioprodukter inom området hälsa.

Enligt GI Viktkontroll, som gick igenom sitt medlemsregister, såg de att de hade 15% män som medlemmar och att dessa män främst bodde i storstäderna. Majoriteten av medlemmarna, kvinnorna, så visade sig de motsatta. 4 av 5 medlemmar bodde utanför storstäderna. Även medelåldern skilde sig åt. Den genomsnittlige medelåldern för mannen är 28 år och bland kvinnorna 42 år. Det är också bland den yngre gruppen män acceptansen för såväl skönhetsprodukter som bantning och hälsa blivit rumsrent.
I England har olika apotek erbjudit män hälsokontroller med nedslående resultat för folkhälsan. I Sverige talar landsting och kommuner om hur vi skall förbättra folkhälsan bland vår stora rekordgeneration 55+, men också bland de yngre. De yngre har till och med sämre hälsa än 55-65 åringar.
Nu lanseras alltfler produkter inom området hälsa som är ett måste för män:
* Olika widgets för hälsa. Exempelvis finns idag kaloriräknare för öl, vin och drinkar som lätt laddas ned i telefonen. För att hjälpa oss ytterligare översätter den inte bara kalorier i siffror utan också i motsvarande. Visste ni den spännande nyheten att ett glas vin motsvarar en flottyrmunk?Testa dig själv på http://www.bbc.co.uk/radio/alcohol/2008/calories.shtml

Potentiell marknad: Vi kommer nog se mer kalorisnål alkohol i framtiden liksom klockor och telefoner som hjälper oss att hålla koll på inte bara stegen och pulsfrekvenser utan även kaloriinnehav i det vi stoppar i oss.



* Totalkoll genom en ”The Overall Health Balance Scale”
Den japanska viktkontrollen ger dig upplysningar om vad som väger vad på din kropp liksom din ämnesomsättning. Du får utöver BMI veta fettet under huden, fett kring dina organ, hur mycket muskler du har och som sagt, ämnesomsättning. Efter alla värden är tagna ger den dig uppgifter om hur vältränad du är på en skala 1-5 utifrån din ålder.
Potentiell marknad: Bredvid alla hälsocoacher förutspår vi en explosion av tekniska prylar som ovan nämnda. Idag finns hälsovågar som ger dig fett och muskelvikter, men gissar att vi vill veta ännu mer samt få snabba tips på hur vi förbättrar vår hälsa.


*För de lata kan en vibrerande våg vara ett alternativ. Forskare vid State Univeristy i New York har upptäckt att små vibrationer förhindrar att fett bildas. Så i motsats till att träning förbränner fett så reducerar vågens vibrationer att fett bildas.

* Skräddarsydda coacher. Här är det såväl personliga, virtuella som högteknologiska som gäller. De personliga coacherna kommer att möta oss på oväntade platser. De teknologiska kommer guida oss genom löparrundor och andra träningsområden. En sådan är det brittiska Audio Fuel. Den ger dig musik anpassade efter olika träningspass. Tekniken registrerar också intensiteten i dina steg eller hopp och en audiocoach kliver in med sin röst och coachar, tipsar och peppar dig genom passet. http://www.audiofuel.co.uk/

Potentiell marknad: Det har funnit en hel del hälsocoacher inom olika träningscenter, men nu kommer vi möta dem i våra ica-butiker, skönhetsbutiker och troligen apotek. Tekniken kommer förse oss med diverse virtuella och audiocoacher med registrering av allt vi göra.

DIANA UPPMAN

Etiketter: , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida