{$left_container}

4 februari 2009

Fy katten eller du är vad du äter?




Det som inte dödar härdar, uttrycket har vi alla hört många gånger och ofta i association till mat, under 1980-90 talet växte många upp med kalaspuffar eller O’boy och vit ost fralla till frukost. Det enda som möjligen kunde döda i matväg var det svarta på korven när man grillade den över öppen eld. Idag kan i princip allt döda i mataffären möts vi av förpackningar där det står nu utan tillsatt socker, salt, fett och så vidare. Detta är en stor trend i västvärlden medan det i Afrika står: ”Extra sugar extra fat added”, men det är en annan historia. Det senaste vi kunnat se på hyllorna i våra matbutiker är produkter märkta med utan E följt av diverse nummer. Allt oftare hör vi också vänner och kollegor som blivit känsliga och allergiska för diverse tillsatser, lite krasst är ”Matallergi den nya utbrändheten”. Den som köper ekologisktodlat är inte bara miljövän utan visar också på en viss status, man hänger med och ser efter sin kropp och sin själv genom att undvika olika tillsatser. Vad kommer då nästa trend att bli för konsumenten som söker livsmedel utan tillsatser?Svaret är djurfoder. Kattmat innehåller bara kött, grönsaker, spannmål, fett och mineraler medan en vindruva är besprutat med 28 olika bekämpningsmedel och skinkan på smörgåsen innehåller inte mindre än åtta olika tillsatser. I hund- och kattmat är tillsatser som azofärger, glutamat och sötningsmedel förbjudna. Av det 315 godkända tillsatserna i människors livsmedel är ca 180 förbjudna att använda i djurfoder.Kom ihåg, du är vad du äter… Miaaoouu


ANNA KORSVIK

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida