{$left_container}

30 januari 2007

Öppettiderna måste förbättras i framtiden

Butiker måste bli bättre på att anpassa sina öppettider till sina kunders naturliga livsmönster. Kunderna har tid över för att shoppa eller att få tjänster såsom klippning utförda under den tid de inte arbetar.

De flesta arbetar mellan 9 och 18 måndag till fredag, således borde butiker anpassa sina öppettider så att de kan fånga upp kunder utanför dessa tider. Genom att ha öppet en extra timme fram till 19 på vardagar samt ha öppet under söndagar kan butiker öka sina intäkter.

Förslagsvis kan de öppna senare på morgonen under vardagar, samt hålla stängt på måndagar istället för söndagar. Även antalet företag med fasta telefontider borde minska framöver. I vissa branscher, t.ex. vården, kan det vara berättigat med fasta telefontider men i de flesta branscher borde företagen vara tillgängliga under hela dagen för att tjäna sina kunder.

Gustav Gorecki

16 januari 2007

Apple borde ha väntat med lanseringen av iPhone

Den 9 januari lanserade Apple till slut sin iPhone. Att komplettera Ipod med en telefonfunktion utgjorde en möjlighet som Apple mer eller mindre var tvungna att undersöka.

Iphone lanseras under Q2 i USA, under Q4 i Europa och under 2008 i Asien. Priset kommer att ligga på $499 för 4Gb och $599 för 8Gb. Mobiltelefontillverkarna lyckas hålla ned priserna mycket tack vare de stora volymer de producerar. Det spekuleras i en marknadsandel på runt 1 procent vilket kan tyckas vara för lite för att uppnå de stora tillverkarnas låga enhetskostnader. Det är trots allt billigare att köpa en iPod och en 3G-telefon separat, så frågan är hur mycket extra konsumenten är villig att betala för att få telefonfunktionaliteten i sin iPod.

Bra produktegenskaper:
-Tydlig kundgrupp från början (gamla iPod-användare)
- iPod är en s.k. smartphone, vilka utgör det snabbast växande segmentet på marknaden
- Liten och smidig, nästan samma dimensioner som en iPod och med en vikt på 135 g.
- Gränssnittet

Mindre bra produktegenskaper:
-Den största nackdelen med iPhone är att det inte är en 3G-telefon. I Sverige har bl.a. Telenor aviserat att de endast skall sälja 3G-telefoner under 2007. Och 3G är som jag ser det en förutsättning för mobilt Internet. Även om antalet hotspots för w-lan byggs ut i nabb takt.
- Iphone saknar fysiska knappar vilket försvårar SMS-skrivandet och textmeddelanden står för en betydande del av operatörernas intäkter idag.
- iPhone har endast en 2 megapixel kamera utan autofokus i jämförelse med 5-megapixel med autofokus som finns på marknaden idag.
- Telefonen saknar nedladdningsmöjligheter over-the-air (OTA) av iTunes.

Det är svårt att bedömma hur Apples egna operativsystem Mac OSx kommer att tas emot av marknaden. Min gissning är att Windows ännu ej har slagit igenom så starkt i mobilen, så även detta utgör säkert ett skäl till lanseringen från Apple.

Utmaningar
- Samarbetet med teleoperatörer och andra distributörer är viktigt att få till, särskilt i Europa där subventioner från operatörerna är en norm.
- I och med att telefonen saknar 3G riskerar Apple att göra sina köpare missnöjda och kanske förlorar dem för gott som köpare av iPhone. Särskilt då Steve Jobs slog på stora trumman och lanserade iPhone som "the breakthrough Internet communications' experience".
- Stämningen från Cisco som använder iPhone-namnet inom ip-telefoni.

Framtiden
- Om inte denna lansering blir helt fel så kommer Apple med största sannolikhet att lansera en 3G-version inom kort.
- Apple byter nu namn från Apple Computer till Apple Inc., vilket signalerar vilken stor förändring det rör sig om. Apple siktar även på att bli en stor innehållsleverantör och har redan etablerat samarbeten med Universal och Disney. - I framtiden kanske de även lanserar iSubscription? Ett Apple-abonnemang, troligtvis som en s.k. MVNO som hyr in sig i existerande operatörers nät.
- Självklart kommer iPhone att bli en succé men frågan är om inte succén hade blivit ännu större om de hade inväntat 3G.

Gustav Gorecki

8 januari 2007

CES-mässan hintar om framtiden

Consumer Electronics Show som öppnade i Las Vegas idag är världens största och brukar bjuda på en hel del nya produktavslöjanden.

Hittintills har Bill Gates överraskat med avslöjandet att Microsoft lanserar en hemmaserver, dit alla hemmets datorer, mobiltelefoner och mediaspelare kan anslutas, i USA i slutet av 2007. Läs mer till exempel här.

Dessutom offentliggjordes att Microsoft och Ford ska samarbeta för att utveckla framtidens teknik i bilar. Kanske bästa sättet att möta den kommande konkurrensen från till exempel kinesiska bilmärken?

Microsoft har också en blogg om CES-mässan där man kan titta på Bill Gates anförande.

Magdalena Jönsson

Två exempel till på "word-of-mouse"

Kodak är inte det enda företaget som drabbats hårt av skiftet från analog till digital fototeknik - och som använt sig av nya kanaler för att bygga starkare relationer med kunderna...

På bara ett år har kameratillverkaren Pentax gått från en dödsspiral av minskade marknadsandelar och ökade utvecklingskostnader till succé. Istället för att fortsätta att försöken att spara sig ur krisen valde man en vinna eller försvinna-strategi där ekonomerna fick rött kort medan teknikerna och marknadsförarna fick fritt spelrum...

Eftersom Pentax inte hade möjlighet/råd att nå ut via traditionella marknadsföringskanaler valde man istället att arbeta kreativt med guerilla marketing och word-of-mouth via internet, s k "word of mouse".

På olika fotocommunities läcktes information om de kommande modellerna ut och skapade förväntningar. Markandschefen i USA, Ned Bunell, använde sin blog för att bygga en personlig relation till kunder och prospects. Man lade också upp filmer på YouTube med kameran i sin rätta miljö. Och deltog själva aktivt i diskussioner på olika fotocommunities som dpreview.com. Eftersom kamerorna hade en rad tekniska innovationer och en aggressiv prissättning, växte "surret" snabbt till sådan styrka att de första månadernas produktion inte ens räckte för att fylla förbeställningarna.

Vi har också exemplet med dansk/svenska Arla. Hösten 2005 började Arla Foods dåvarande presschef Louis Illum Honoré blogga på Arlas hemsida (han är numera kommunikationsdirektör på Falck).

Det intressanta var att han gavs stor frihet uttrycka sina egna tankar (och var tydlig med att de åsikter han uttryckte inte behövde överensstämma med Arlas). Han tilläts vara personlig och läsarna fick möjlighet att lägga in kommentarer - också sådana som vara kritiska mot Arla i allmänhet eller presschefen i synnerhet.

När krisen med Muhammedteckningarna bröt ut och Arla bojkottades i mellanöstern, blev bloggen hett stoff. Den blev också ett kraftfullt krishanteringsverktyg för att bygga sympati, förmedla hur det kändes att sitta mitt i korselden, rätta felaktiga historier och sist men inte minst ge Arla ett ansikte. Också här skapades en positiv cirkel, där media började skriva om bloggen och presschefens slit med att hantera krisen, snarare än om krisen som sådan.

(Bilden är för övrigt från FunPic)

Leif Jansson

5 januari 2007

Ytterligare ett lyckat exempel på guerillamarknadsföring via YouTube...

Nu börjar också storföretagen upptäcka möjligheten av "gratis"- marknadsföring via sajter där användarna själva står för innehållet. Senaste exemplet är Kodak som påstås ha "läckt" den här videon, som ursprungligen togs fram för ett internt "Biz meeting," till YouTube.



Videon är ett elegant, självkritiskt och humoristiskt sätt att erkänna att Kodak missat mycket av den digitala fotorevolutionen. Den sänder samtidigt ett tydligt budskap om att Kodak insett misstaget, har lärt sig och nu kommer igen med full kraft. En pudel med både knorr och glimten i ögat, om man så vill.

Jag är övertygad om att vi kommer att få se många fler exempel på företag som framgångsrikt använder sig av bloggar, communities och uppladdningssiter för att tränga igenom mediabruset. Men vi kommer säkert också att se åtskilliga företag som misslyckas för att de inte förstår skillnaderna mellan de nya medierna och traditionell (köpt) reklam. Något givet framgångsrecept finns väl inte än, men en bra början är att våga vara öppen, ärlig och personlig samtidigt som man bjuder på humor, självironi och verkliga nyheter.

Leif Jansson

4 januari 2007

Kinesiska bilar - snart hos en bilhandlare nära dig...

Vi läser en hel del om hur Kinas globala inflytande ökar, både ekonomiskt och politiskt. Men frågan är: hur kommer vi i Sverige egentligen att påverkas på, säg, fem års sikt?

För mig som är bilintresserad ligger det nära till hands att använda den branschen som case. Genom att titta på hur bilindustrin har utvecklats sedan 1970-talet kan vi få en känsla för vad vi kan vänta oss av Kina både inom bilbranschen och inom flera andra branscher.

Under 1970-talet kom de japanska bilarna på allvar till Sverige. Då var de billiga, fula och av relativt låg kvalitet, men allteftersom höjdes kvaliteten, designen förbättrades och "europeiserades" - och priset höjdes i takt med detta, men fortsatte att vara konkurrens­kraftigt. Idag är det ingen som skrattar åt tillverkare som Toyota, Mazda och Honda längre.

I nästa "våg" var det dags för de koreanska bilarna - framför allt Hyundai och systerföretaget Kia samt Daewoo, som nu säljs under varumärket Chevrolet (vilket i sig är lite av en milstolpe för den amerikanska bilindustrin...). De första koreanska bilarna var billiga, fula och av rätt låg kvalitet, framför allt säkerhetsmässigt.

Men mönstret känns igen - idag är de koreanska modeller som lanseras i de flesta fall fullt jämförbara med europeiska bilar. Ett färskt exempel är Kias Golfklassutmanare Cee'd (provkör). Ganska talande för den koreanska kvalitetshöjningen - och självförtroendet - är att modellen blir först med sju års fabriksgaranti (fem års nybilsgaranti för hela bilen och ytterligare två för motor och växellåda, eller 15 000 mil).

Nästa våg av nya bilmärken kommer förmodligen från Kina. Enligt en uppgift har Kina runt 180 olika inhemska bilmärken. Endast en bråkdel av dessa lär någonsin exporteras i någon större skala, men denna bråkdel av märken kommer antagligen att genomgå samma utveckling som de japanska och koreanska bilarna har gjort - och kvalitetshöjningen kommer att gå minst lika snabbt.

Så håll utkik efter märken som Zhonghua, Chery och Geely!

Läs mer om hur Kina kommer att påverka oss i Doceres krönika.

Henrik Sköld

2 januari 2007

Vad säger oss Christer och hans rymdäventyr om framtiden?

Som intresserad av astronomi kan jag bara glädjas åt de senaste veckornas fantastiska "Fuglesang-hysteri" och intresset för rymden. Men utöver att leva pojkdrömmar så finns det ju faktiskt fler anledningar till att skicka astronauter ut i rymden...

Intressant är att djupare studera den forskning som ligger bakom ISS. Det kan ge en hint om framtidens produkter. Som en byline till logotypen International Space Station kan man läsa texten Building the Future. Alltså rätt plats att botanisera på för framtidsspanare...

Några exempel på intressanta forskningsprojekt på ISS:
  • Hudforskning i viktlöshet. Kan leda till kommersiella produkter som gör att vi, även om vi inte lever längre, kommer att se unga ut hela livet

  • Teknisk utveckling av material och design. Materialutvecklingen kommer att få sig en skjuts. Detta i kombination med effektiv design.


  • Forskning om solceller. Kommer att leda till att bättre utnyttjande av solenergi.

  • Synkroniserade satelliter med automatisk förmåga att re-orientera sig. Genererar ny kunskap till robotiseringen som vi ser som en stark trend redan nu.

  • Forskning om komplexa organiska molekyler såsom i föda och vitaminer. Kan på lite sikt ge oss bättre och nyttigare mat och vitaminer

  • Observationer av naturliga och människopåverkade förändringar såsom stormar, översvämningar, bränder och vulkansiska utbrott. Ger mer förståelse av vad människan påverkar och vilka åtgärder vi bör vidta.


  • Strålningseffekt på kromosomer. Ger insikter om hur lymfan påverkas av strålning och hur produktionen av vita blodkroppar förändras. Kan leda till effektivare cancerbehandling.


  • Utökad blodvolym på grund av ökat saltintag. Mer insikt hur blodtryck, hjärtfrekvens påverkas. Möjlighet att behandla hjärt- och kärlsjukdomar effektivare.


  • Ett ryskt experiment om global tid. Är det dags för en gemensam global tidräkning? Swatch med sin beat-time slog dock inte igenom.

Vi kan alltså förvänta oss en mängd intressanta framsteg inom medicin, teknik, bioteknik, geofysik och mikrobiologi. Att gå ner på djupet kan vara mycket givande för den som är verksam inom dessa områden.

Några exempel på produkter som kommit fram ur rymdforskning är, örontermometrar, brandvarnare, joy-sticken, trådlösa dammsugare. PCn hade inte haft sin enorma utveckling om inte rymdindustrin drivit på.

Om vi däremot får återuppleva rymdmodet som lanserades 1964 är tveksamt. Det kännetecknades av kroppsnära overaller, hjälmliknande huvudbonader, stora solglasögon, vita stövlar och futuristiskt formgivna detaljer i plast eller vitmetall. Eller kommer det till våren...

En del framtidsanalytiker brukar säga att om man inte ser bakåt, ej heller framåt, ja då får man se upp... och kanske är det alltså precis vad vi borde göra...

Bobo af Ekenstam