{$left_container}

26 januari 2009

Kinas bumerang





Många har ställt sig frågan om de snabbt växande BRIC länderna skulle kunna lindra den allt mer försämrade världsekonomin. Men tyvärr ser det inte ut att bli räddningen. De ryska problemen hopar sig alltmer. De internationella relationerna har Ryssland svårt att hantera och gaskonflikter förbättrar inte läget.
Indien ser ut att få allt svårare att bibehålla sin tillväxt. Industriproduktionen håller på att tappa sitt momentum. Den indiska börsen har nästan kollapsat och tappat över 60 procent av sitt värde under året. Landet har och också problemen med sin relation till Pakistan vilken tar allt mer fokus från regeringen.
Brasilien är det BRIC land som just nu ser ut att fungera relativt starkt tack vare sina rika råvarutillgångar. Men varningen vi här vill utfärda handlar om Kina. Detta i skenet av den trend vi tidigare sett, nämligen protektionismen som håller på att sprida sig runt världen i spåren av den globala konjunkturnedgången. Några exempel på protektionism:
Cheferna för de tre största biltillverkarna sitter i senaten som skolpojkar och svarar på frågor som ”hur skall ni säkerställa att arbetstillfällena kommer USA till del”. Det är en tydlig singal om protektionism. Att Barack Obama vann amerikanska presidentvalet tolkas också av många som ytterligare en risk för ökad protektionism.
I Sverige har vi vårt eget exempel på den spirande protektionismen. Statsminister Fredrik Reinfeldt talade strax före jul om för folket att det bör konsumera och att det bör konsumeras svenskt: ”Om ni öppnar julklappen och det står ’Made in China’ – då har ni inte gjort mycket för att säkra jobben i Sverige”, sa Statsministern.
Tillbaka till Kina. Att vi har en generell efterfrågeminskning i de flesta ekonomier idag är påtagligt. Vi ser stora producerande företag som går omkull eller skär ner sina produktionsvolymer. Många av dessa har sin produktion i just Kina. Det kommer självklart att påverka kinas så viktiga export, vilket det redan har. I det sk Pärlflodsdeltat i Guangdongprovinsen har redan några tusen fabriker stängt.
Men det finns medicin. Här följer två färska uttalanden:
"Regeringsåtgärder för att öka den inhemska konsumtionen kommer delvisatt motverka den negativa effekten av inbromsningen för exporten",sade nyligen Fan Jianping, chefsekonom på vid den statliga tankesmedjan StateInformation Centres.
”Kina behöver tänka ut mer åtgärder för att stödja konsumtionen bland landets 1,3 miljarder människor, för att motverka den negativa effekt som den fallande exporten har på tillväxten. Det sade Kinas centralbankschef, Zhou Xiaochuan, på annandagen, skriver Bloomberg News.
Låt oss vara en aning skeptiska till att inhemsk konsumtion kommer att uppväga världens minskade efterfrågan. Som exempel på den dramatiska exportnedgången kan vi nämna att Taiwan har haft det största exportfallet i landets historia. De är inte ensamma. Detsamma kommer att drabba Kina.
Så håll utkik efter krisrapporter om den Kinesiska ekonomin. De kommer ytterligare att spä på den redan allvarliga situationen i den försämrade världsekonomin. Timing är alltid svårt i vår bransch där vi försöker förutsäga händelser. Men ett stalltips är att rapporterna kommer dugga tätare runt halvårsskiftet 2009. Och om ditt företag har satsat på att etablera sig i Kina så bör ni ha en strategi för hur ni skall hantera situationen som kan komma att uppstå. Kineserna som fått vittring på ett bättre liv kommer ha svårt att handskas med ett sämre läge och speciellt om det blir mycket sämre. Det finns en risk att den fantastiska tillväxt man haft kommer att slå tillbaka som en bumerang.

Bobo af Ekenstam

9 januari 2009

Andlös står jag inför den gröna arkitekturen

Det är skrämmande att se hur finanskrisen bokstavligen ”sopade bort” konsumenternas vilja att leva miljövänligt och större samfunds bidrag till att satsa på hållbara material för vår miljö. Jag tror dock vi kommer att hitta tillbaka till det som i grund och botten är viktigt för oss alla, en hållbar miljö. Och hållbara miljö behöver inte innebära att vi blir tråkiga, lågteknologiska, sopsorterande icke-konsumenter. Det bevisar ett flertal innovativa byggnader och uppfinningar som blev färdigställda under 2008. Andlös står jag framför dem och ser en underbar värld.

Först ut är Greenpix Zero Energy Media Wall i Beijing, Kina. Väl synlig från de flesta huvudleder i Beijing lyser en spektakulär ljusfasad upp staden. Och den drivs av en egentillverkad energi. Genom att samla in solljuset dagtid via solceller lyses fasaden upp i makalösa ljusshower om nätterna. Här har delar ur olympiska spelen visats samt en rad videokonstinstallationer och videospel. Bakom fasaden döljer sig ett stort center för konst och media. Arkitekturen är ritad av New York baserade Simone Giostra & Partners. Arkitekten Simone Giostra inspirerades av den ständiga förändringen i en marinmålning och önskade efterlikna fenomenet i storskaligt fasadformat. Projektet är unikt i världen och vi hoppas på innovativa efterföljare av tekniken. Ser mer information på http://www.greenpix.org/.



Vidare i Asien hittar vi Nanyang Technological University i Singapore. Skolan för Konst, Design och Media sveper in organiskt i det omgivande landskapet. Det gröna grästaket leds i långa band och förvirrar betraktaren var byggnaden börjar och slutar. Glasfasaderna reducerar värmestrålning från sol samtidigt som de ger maximal dagsljus in i ateljéerna. Taket isolerar byggnaderna, sänker omgivande luft och samlar vatten för omkringliggande landskap. Här samspelar form, funktion och landskap i en inspirerande balans.


Till sist något oväntat och så....självklart. En svängdörr som genererar energi. Det nederländska kafeet Natuurcafe La Port installerade nyligen denna svängdörr med en energigenerator. Varje gång någon går in i kafeet ger de energi tillbaka till kafeet. Dörren förväntas ge 4600 kwh per år. Inte jättemycket, men ett stort framsteg i utvecklingen. Tack RAU.
DIANA UPPMAN

Big Bags som odlingspåsar?



Vi har i tidigare studier presenterat hur odling i staden blivit alltmer populärt, speciellt i London. Det senaste projektet i London är ”GrowBags” som ingår i ett stort projekt What if. 70 odlingspåsar placerades ut för att ge mat för en BBQ. Projektets ambition är att inspirera Londonborna att odla 25 procent av sin mat. I Shoreditch har projektet blivit en succe. En person berättade hur han spenderade 6 pund på frön, vilket gav honom så mycket sallad, morötter, rödbetor, lök mm så han gav bort mängder till grannarna. Nu letar gruppen bakom påsarna, Ulrike Steven och Gareth Morris efter övergivna platser att förlägga sina odlingar. Jag jublar. Vad väntar vi på?
DIANA UPPMAN

Ryssland och Ukraina bråkar medan Europa huttrar



Det nya året inleddes med riktig vinterkyla i Europa. I Tyskland och Polen uppmättes 25-26 minusgrader under årets första dagar och i Västerbotten visade termometern på minus 35,4 grader. Vad som dock fått människor på olika håll i Europa att frysa extra mycket har inte haft med vädermässiga förhållanden att göra utan politiska och ekonomiska. Naturligtvis handlar det om leveransen av gas från Ryssland via Ukraina som ryssarna nu bestämt sig för att strypa. I centrum för konflikten står priset på gas. Idag får Ukraina sin gas till ett pris som är under marknadspriset. Samtidigt är Ryssland beroende av sin olje- och gasexport och med fallande marknadspris har detta beroende gjort sig smärtsamt påmint, inte minst för den ryska energijätten Gazprom. Så i det avseendet är den ekonomiska aspekten mer framträdande än vid tidigare gaskonflikter mellan länderna (t.ex. den 2006). Men med vädermässiga metaforer om ett nytt kallt krig och då röster om militär upprustning hörs är politiken fortsatt närvarande. Och om Ryssland dessutom skulle lyckas öka Ukrainas beroende till ryssarna skulle nog både president Medvedev och premiärminister Putin dra på smilbanden, framförallt med tanke på Ukrainas ambitioner att bli NATO-medlem.När vi på Docere mot slutet av förra året tog fram de trender som vi menade skulle komma att prägla 2009 talade vi just om Rysslands återuppväckta stormaktsambitioner. Vi menade också att olika manifesteringar av detta vara att vänta. Strypningen av gasleveranser till Europa är definitivt en sådan manifestering…
I och med gaskonflikten har frågan om EU:s energipolitik återigen gjort sig påmind. Framförallt handlar det om att bryta energiberoendet till Ryssland och svara mot de klimatförändringsmål som kommer att påverka såväl Sveriges som Europas framtida energiförsörjning. Samtidigt innebär skilda intressen hos olika EU-länder att det blir svårare att enas kring en mer långsiktig energipolitik. Många av öststaterna vill ha så lite med ryssarna att göra som möjligt samtidigt som Tyskland (tillsammans med Ryssland) propsar på en gasledning i Östersjön. Som kuriosa kan nämnas att när avtalet om gasledningen slöts mellan de två länderna 2005 var Gerard Schröder rikskansler i Tyskland. Samme Schröder är idag VD för aktieägarnas utskott i Nord Stream AG, dvs. det företag som avser att ansvara för gasledningen. För den som tror på osannolika tillfälligheter får detta nog klassas som en sådan…
Konflikterna och svårigheterna inom EU när det gäller energifrågan är många. Samtidigt är ryssarna inte dummare än att man utnyttjar denna splittring och använder energi som ett maktmedel. Man får dock inte glömma bort att också Ryssland är beroende av de intäkter som gasen till Europa ger. En lösning av konflikten (åtminstone tillfällig) kommer därför att ske, vilket redan är på gång. De långsiktiga effekterna är dock mer osäkra. Men en inte allt för vågad gissning är att 2009 kommer att bjuda på flera ryska utspel och att energifrågan fortsatt kommer att diskuteras inom EU.

DAVID HARRIMAN

8 januari 2009

Soc-Lib Bang eller.... Den bruna röran



Vi lever i ett stort politisk dilemma. Under ett tiotal år har vi sett hur socialism och liberalism vandrat mot varandra till en alltmer enhetlig socialliberalism. I det närmaste har samtliga partierna närmast slagits om en plats i mittfältet, utan att erkänna det tydligt i en ny ideologisk förklaring. Även de konservativa har vandrat, om än lite långsammare till en början för att sedan springa, mot just mittfältet. Den rödgröna röran, som Carl Bild fyndigt myntade 1994, blev därefter en blandning mellan rött och blått, dvs. en lila röra utan tydlig identitet och skillnad mellan de olika partierna eller partipolitiska blocken. Det vi såg under förra valet i Sverige var hur de båda blocksidorna rusade mot varandra till mittenplatsen, vilket slutade med en identitetslös politik i mitten, en big-bang. Ur den smällen väntar vi nu med spänning på vad som kommer att hända under 2009 och vad som sker inför valet 2010.

Vi kan redan idag se några utvecklingslinjer. Med stor förvåning ser vi till exempel att blockpolitiken kommit tillbaka på vänstersidan. Samtidigt står vi i en kaospunkt och möjlig lågkonjunktur som kan få alla partifärger att blandas samman i en brun röra, Sverigedemokraterna. Just nu har vi två tydliga regeringsalternativ som står mot varandra. Den rådande alliansen har tvingat socialdemokraterna att söka samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet innan valet. Partitaktiken verkar på ytan väga tyngre än principerna för Mona Sahlin, men det kanske bara är en elak tanke. Hon ser troligen helst av allt en s-dominerad mittenregering.
Blockpolitiken är med andra ord på frammarsch. Det kan bädda för en skrämmande instabilitet. Sverigedemokraternas har under en lång tid med tydlig beslutsamhet etablerat sig i svensk politik. Och mycket talar för dem just nu. Vi har en finanskris som skapar oro och möjligen en otrygghet i vardagen för många människor. Vi har upplopp i våra förorter. I Europa ser vi en tilltagande antisemitism och en tilltagande avsky mot muslimska befolkningsgrupper. Tittar vi på de politiska ungdomsförbunden så växer Sverigedemokraterna snabbast. De mer än fördubblade sitt antal under 2008. De får 4% av väljarrösterna vid olika opinionsmätningar. Detta kommer att ställa krav på den nygamla blockpolitiken. Partier som så ofta och så gärna berömmer sig för att tillhöra den politiska mitten måste kunna visa att de insett vad som karakteriserar ett sant mittenparti: att det kan verka och samverka med partier på ömse sidor om blockgränsen.

Går vi utanför Sveriges gränser blir vi kanske än mer förvirrade av den politiska röran. I Europa ser vi samma tendenser som i Sverige, en social-liberalistisk smäll har skett och otydligheten inom politiken är stor för väljarna. Vi ser samtidigt att finanskrisen har drivit fram en ringhörna av Europeiskt samarbete och en ringhörna av protektionism och nationalism. Vi ser hur stater står svagare och mer famlande inför finanskris, energiförsörjningsfrågor och klimatdiskussioner. Vi ser hur exempelvis rysk gas blir en geopolitisk känslig fråga i Europa. Vi har sett den globala, kriminella ekonomins utvidgning, via smuggelflöden av prostitution med kvinnor och barn, narkotika, alkohol, vapen, radioaktivt material, mänskliga organ, illegala immigranter, piratkopierade produkter, valuta etc. Orsaken kan vara att nationalstater försvagas och en social fragmentering och polarisering skapas av globaliseringen. De globala brottsnätverken blir alltmer sammanbundna med varandra och återfinns högt upp inom politik och militär.

Åker vi till Kina kan vi bli än mer förvirrade av de gamla ideologiernas nya galaxer. Här blandas den tidigare stjärnklara kommunismen med ondskans svarta hål, extrem kapitalism. Än mer komplicerat blir det när den finansiella krisen skapar röster om kapitalismens och liberalismens död. Vad vi sett är att introduktionen till år 2009 började med en stor politisk big-bang, den vi på Docere har valt att döpa till Soc-Lib-Bang. Vi kommer följa dess utveckling, för den kommer att ha betydelse för både vår vardag och våra företag.


DIANA UPPMAN

Etiketter: , , ,